Com a membres de la Coordinadora d’Entitats per la democràcia, Esquerra Unida de Mallorca vol reiterar un cop més, així com tants cops siguin necessaris, que en Democràcia els desacords i conflictes polítics es resolen amb diàleg i una cultura política de tolerància i respecte a les expressions populars. La judicialització i criminalització del conflicte català, per part del Govern d’Espanya i el partit amb més casos de corrupció d’Europa que el presideix, no és acceptable en una democràcia que es volia dir «madura».

El Coordinador d’Esquerra Unida de Mallorca, Justo Machado, senyala que aquesta escalada autoritària de l’Estat espanyol es va iniciar amb anterioritat al mateix procés català, ja que «la llei mordassa pogué ser l’embrió d’aquestes actuacions desproporcionades que pretenen imposar per la força opinions i no desenvolupar-les pel diàleg i l’enteniment».

EUIB no és un partit independentista, però rebutgem l’autoritarisme reaccionari del Partit Popular i el bloc que gravita entorn d’ell. La nostra proposta és de sobra coneguda: un Estat plurinacional, Republicà i Federal, construït en el dret a decidir, que per lliure adhesió participin d’un projecte plurinacional. Però sobretot, volem un Estat Social, on la justícia social distributiva sigui la primera cita en la construcció de l’Estat. Creiem fermament que ha arribat el moment en el qual el pacte del 78 ha quebrat. La constitució viu instrumentalitzada pel tornisme i ha quedat buida del seu contingut social, els drets bàsics al treball i la habitatge, com totes sabem, són un brindis al sol. La modificació de l’article 135 ens condemna a una pèrdua de sobirania absoluta, davant els mercats i les polítiques fonsmonetaristes.

Des d’Esquerra Unida de Mallorca ho tenim clar, només l’obertura d’un procés constituent i la renúncia al tron del ciutadà Borbó poden aglutinar un procés cohesionador i renovador per a la societat i des de la societat, pels treballadors i treballadores i les classes populars. Qualsevol altra situació només ens condueix a la fractura social, a una bretxa que pot tornar-se insalvable.

La decadència del règim monàrquic del ’78, la seva incapacitat parlamentària davant el conflicte social, ha manifestat els seus símptomes de manera evident amb l’aplicació del 155, l’empresonament i condemna dels polítics representants de l’autogovern de Catalunya, i en un altre ordre de coses, però amb la mateixa actitud autoritària, s’ha de citar la intervenció de les finances de l’Ajuntament de Madrid, o l’anul·lació de la llei balear contra la tauromàquia.

El nostre eix polític és el de Classe, i no l’eix nacional on es parapeta la burgesia acumuladora del capital. No obstant això, l’autoritarisme i la instrumentalització partidista de les institucions ens condemnen a una fractura social que sofrirem i patirem tota la societat. La primera mesura per esmenar tal cataclisme social és l’alliberació sense càrrecs dels representants democràtics, que són a les presons de la monarquia espanyola, i la unitat de totes les demòcrates enfront als autoritaris.

Share This