El passat mes de juny es van registrar, des de la formació d’esquerres, diverses preguntes dirigides al Govern espanyol per tal de clarificar l’assumpte de la utilització d’escòries i altres partícules contaminants de la incineradora de Son Reus en l’ampliació del moll de ponent.

Gairebé cinc mesos després s’ha rebut la resposta del Govern, una resposta que deixa dubtes importants sobre la possibilitat d’una contaminació del fons marí, ja que obvia vàries de les preguntes registrades per Eva García Sempere, en nom d’EUIB.

Juanjo Martínez ha declarat que «a la resposta que ens remet el Govern espanyol no fa menció als micro plàstics pels quals havíem sol·licitat informació, en cas de ser contaminants no només suposaria un greu perill per l’ecosistema sinó també per la salut de les persones» i és que s’insisteix que, en darrera instància, «els materials utilitzats són restes d’incineracions, per tant és molt difícil controlar la crema total de les restes i l’eliminació de les matèries tòxiques».

Ja al seu moment, diverses entitats i associacions de defensa mediambiental van denunciar aquesta situació, la fuita de les restes d’escòries cap a les platges properes es va fer evident, trobant restes de plàstic sense acabar d’incinerar, el que ens porta a pensar seriosament que no s’han realitzat els controls necessaris tant per mesurar la perillositat dels materials com per evitar la fuita de la zona d’obres.

Encara que en la resposta del Govern espanyol se’ns parla dels eco àrids, Martínez ha destacat que «el concepte d’eco àrids és nou i no es coneix realment si aquest material pot alterar el pH del mar afectant de manera negativa a la posidònia».

Des d’EUIB creiem que ens trobem davant d’un desastre no calculat per les autoritats competents ni per Tirme, que han portat a terme un procés erràtic i dubitatiu, remetent-nos a la manca de concreció tècnica davant la qual ens hem trobat. Per tant sol·licitem la paralització temporal de les obres fins que es tinguin estudis independents on es demostri que la utilització de les escòries de la incineradora de Son Reus i els eco àrids no són nocius pel medi ambient ni pels éssers humans.

 

Share This