Begoña Marugán: «L’Estat no està complint la seva obligació de cuidar a les dones» La sociòloga Begoña Marugán ha protagonitzat les jornades feministes d’Esquerra Unida de les Illes Balears (EUIB), celebrades aquest dissabte al Centre Cultural de S’Escorxador, on ha impartit una conferència sobre el Pacte d’Estat contra la violència masclista. L’acte s’ha desenvolupat com a preàmbul al Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona que tindrà lloc el pròxim 25 de novembre.

La sociòloga i professora associada de la Universitat Rei Juan Carlos III de Madrid ha mostrat «inquietud» respecte al Pacte d’Estat en matèria de violència de gènere aprovat al Congrés el 28 de setembre. Segons Marugán, aquest acord genera «dubtes financers», ja que no queda clar de quina manera s’administren els 1.000 milions assignats per combatre la violència de gènere. A més, aquests fons estan subjectes a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat, la qual cosa podria ajornar la seva engegada.

D’altra banda, la ponent ha lamentat que «el pacte no està complint la seva obligació de cuidar a les dones», ja que erradicar la violència masclista «és una responsabilitat de l’Estat». En aquest sentit, el Pacte d’Estat se centra en les conseqüències de la violència masclista, sense tenir en compte les seves causes estructurals. «S’està treballant amb el símptoma, quan la dona ja està maltractada», ha denunciat.

Així mateix, la sociòloga ha recordat que, segons la definició de l’ONU, per «violència contra la dona» s’entén «tot acte de violència basat en la pertinença al sexe femení que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona». No obstant això, el Pacte d’Estat redueix aquesta definició únicament a les relacions de parella. Per aquest motiu, Marugán aposta per usar l’expressió «violències masclistes» en lloc de «violència de gènere». D’aquesta manera, la definició visibiliza la causa estructural de la violència i no solament a les víctimes.

Tallers i activitats

En el marc de les jornades feministes també s’han desenvolupat diferents tallers per conscienciar sobre la violència masclista i fomentar el debat entre els assistents. En concret, Conxa Calafat ha impartit el taller ‘Història del Feminisme’. De manera simultània, la treballadora social Raquel García ha dirigit el taller ‘Micromasclisme’. Finalment, el taller sobre ‘Defensa Personal’ del judoka Juan Antonio Oliver ha completat la programació d’aquestes jornades. Totes les activitats s’han desenvolupat amb bon acolliment entre el públic participant.

Share This