Posem per davant que Cala Llamp, com avui mateix publicaven alguns mitjans, es remunta a un cas de fa ja dotze anys, convertint-se en un dels casos de la corrupció urbanística més evident a Mallorca. Un cas d’aquells que exemplifica la corrupta bombolla immobiliària que ens va explotar generant la gran «crisi» econòmica i social, de la qual encara patim efectes i conseqüències.

Que una entitat bancària com BMN, hereva del préstec de 6,6 milions d’euros que Sa Nostra va realitzar a la promotora Marmacen Sol SL., no accepti la sentència de demolició i a més vagi contra el sentir del mateix municipi d’Andratx, és una perversió més del nostre sistema jurídic. Aquests són els grans crims que es dilaten en el temps, per damunt d’una dècada, buidant de sentit la paraula justícia. La legitimitat social per cercar el benefici il·limitat dels bancs i empreses ha de frenar davant els interessos generals i el sentit comú. El capitalisme és un sistema caòtic que deixa una petjada de desordre, destrucció i conflicte sobre el territori i les seves societats. L’impacte d’aquestes construccions en un ecosistema tan sensible, limitat i concret com suposa una illa, no se li escapa a ningú. Tal sistema que sembla no tenir límits ha anat poblant el nostre sol de cadàvers de ciment com a manifestació evident d’un sistema econòmic fallit i decadent.

La democràcia serveix per controlar l’economia per part de les institucions i ciutadans, i no perquè les seves institucions i sistemes legals es vegin assaltats pel desig il·limitat de benefici econòmic d’uns quants interessos privats. Menys, a costa del nostre territori i medi ambient. El nostre sentir com a classe treballadora organitzada, davant aquest darrer episodi que ens indigna, davant la set de diners del BMN, queda ben expressat pel coordinador d’EU Mallorca, Justo Machado, en senyalar que: «El BMN va finançar una obra il·legal sense prendre les mínimes garanties, ara van de víctimes, la víctima és Cala Llamp. No sempre pot guanyar la banca.» Des d’Esquerra Unida de Mallorca, cridem a la reacció de les forces ecologistes si la construcció il·legal de Cala Llamp no és esfondrada com la sentència judicial va dictar al seu dia.

Share This