Ahir, després de més de 20 anys de peatge, per fi s’han aixecat les barreres del túnel de Sóller, una fita important la qual des d’Esquerra Unida celebram profundament.

El Consell Insular de Mallorca ha hagut de fer una inversió de 16,3 milions d’euros, per eliminar l’únic peatge de les Illes Balears. Un peatge que creava desigualtat tant pels sollerics com per la resta de mallorquins i mallorquines. Les desigualtats venien per un costat per l’elevat cost que suposava visitar un dels enclavaments amb més encant de l’illa i, per l’altra costat, la dificultat dels sollerics que havien d’avançar el cost dels desplaçaments -que després eren retornats per l’administració- i a més limitava la prosperitat del comerç local.

Juanjo Martínez s’ha congratulat d’aquesta mesura i ha declarat que «des d’Esquerra Unida només podem felicitar al Consell Insular de Mallorca i al Govern Balear per aquesta gestió, tenim molt clar que davant un hipotètic canvi de govern a les pròximes eleccions -i coincidint amb la finalització del termini de concessió d’aquí a quatre anys- aquesta concessió hagués estat renovada per molts anys més, perquè aquesta és la manera d’actuar del PP, PI i C’s, privatització màxima de tots els serveis possibles; per tant, pensam que aquest és el moment correcte per acabar amb unes barreres que no haurien d’haver existit mai.»

David Mateo, coordinador d’EU Sóller, ha remarcat que “també cal recordar que des dels moviments i plataformes socials ho férem possible a través de la campanya #novullpagar, que venia de Catalunya amb el propòsit de fer espavilar els partits progressistes.”

Des d’EUIB també es vol fer palès que no es tracta només d’aixecar les barreres i prou, que hi ha una sèrie d’assumptes que s’han de tenir en compte com, per exemple, el futur dels 20 treballadors i treballadores del túnel.

Tot i que és cert, com va dir el batlle de Sóller, que l’allau de mallorquins i mallorquines que voldran visitar el municipi coincidirà en temporada baixa i no afectarà la temporada alta, l’arribada de turistes serà massiva sens dubte, per tant pensam que s’han de tenir en compte diversos punts i treballar-los des de ja per tal de minimitzar l’impacte sobre el territori i els ciutadans:

1- La creació de nous espais d’aparcament i zones d’aparcament exclusius per a residents, per tal de reduir l’impacte dins la ciutat, a més d’estudiar propostes com la d’un bus llançadora des de nuclis propers.

2- Incrementar la plantilla de policies municipals i personal d’informació, de manera que el trànsit sigui controlat.

3- Regular, encara més, i controlar el lloguer turístic per tal de no convertir Sóller en una ciutat dormitori que augmenti el preu del lloguer i produeixi una sortida de ciutadans locals.

4- En el mateix sentit, controlar el creixement urbanístic i hoteler a causa dels interessos dels inversors en construir a una zona tan ben conservada.

5- Prendre mesures per tal de conservar i protegir al comerç local davant la possible entrada de grans cadenes interessades a explotar la zona.

Creiem que aquestes, entre d’altres, són unes mesures imprescindibles en tant vulguem protegir el territori i els habitants d’aquest enclavament meravellós, i animem al Consell Insular i al Govern Balear a escoltar les nostres propostes i a comptar amb nosaltres per a fer de Mallorca i de les Illes Balears un lloc més amable amb les persones i el medi ambient.

I felicitar un cop més a les institucions implicades, desitjant que aquestes barreres que s’han aixecat avui i no tornin a baixar mai més.

Share This