El coordinador d’Esquerra Unida de les Illes Balears, Juanjo Martínez, ha fet palès aquest matí els dubtes que, des de la formació, tenen sobre l’honestedat de les queixes que s’han emès des de les companyies aèries envers el descompte de residents.

I és que es tenen dubtes d’aquestes queixes perquè no s’entén que les companyies es queixin en tant que el descompte no els afecta de cap de les maneres, ja que les administracions públiques es fan càrrec de la part que es descompta al resident.

D’aquesta manera, doncs, les aerolínies són les que marquen el preu del trajecte; que després és pagat pels residents en un 25% o 50% (depenent si és un trajecte entre illes o amb la península) i les administracions públiques cobreixen el 75% o 50% restant.

Llavors, tenint clar que les companyies estableixen el preu i l’import acaba essent cobrat íntegrament, ens demanem quin motiu de queixa hi podria haver.

Juanjo Martínez ha declarat que «Tenim clar com funcionen aquestes grans empreses, no miren per la ciutadania, únicament miren d’engreixar les seves butxaques a qualsevol cost… i aquest cost està clar que acaba repercutint negativament en els clients, augment de preus, eliminació de serveis i minva de qualitat en aquests.» per afegir que «el transport aeri a les Illes no ha de ser un luxe en mans de pocs, les Illes són un territori limitat i hem de poder sortir per anar al metge, per estudiar, practicar esports, accedir a una més gran cultura, etc., a la Península a més d’avions hi tenen AVE’s, trens, autobusos, cotxes particulars, a nosaltres l’avió se’ns fa indispensable.»

Des d’EUIB s’aposta per un augment dels descomptes de residents per tal d’abaratir els desplaçaments i fer-los més assequibles, les companyies pacten preus que són desorbitats i el que hauria de fer el Govern és calcular el cost de cada trajecte i fixar un preu màxim, d’aquesta manera s’evitaria que s’especuli sobre una necessitat que esdevé gairebé de primer nivell.

Clar és, que des d’EUIB, sempre s’apostarà per la nacionalització d’una companyia aèria que funcioni a les Balears i les Canàries (així com Ceuta i Melilla) per tal de facilitar l’entrada i sortida dels residents, això impediria que les companyies juguessin amb els preus, aprofitant els caps de setmana i les èpoques de vacances per encarir-los. Però mentre això no sigui possible, amb governs neoliberals que prioritzen la privatització a qualsevol servei públic, exigim la posada en marxa d’un descompte de resident del 75% en els vols de connexió amb la Península (i el retorn) i la presa de mesures urgents per tal d’estabilitzar els preus dels bitllets d’avió en una quantia justa i realista. Diem també: Prou especulació amb el transport aeri!

Share This