Les cadenes hoteleres han assegurat, a la fira de turisme FITUR, que aquest any serà un any de record pel que fa a xifres d’ocupació hotelera, contractació laboral i rendibilitat empresarial.

Podríem celebrar aquestes previsions, però l’experiència d’anys anteriors -sobretot l’any passat, ens fa preveure que la multitud de problemes amb els quals ens vam trobar a les illes, a causa del turisme en massa, es tornaran a repetir.

En primera instància, l’arribada massiva de turistes a les balears va suposar problemes tant en la saturació de carreteres i platges com en assumptes purament mediambientals com l’escasseig d’aigua o l’augment de generació de residus.

En l’apartat laboral, l’augment d’ocupació, pot produir un augment en la contractació, però això no significa que sigui un augment positiu. Hem de recordar que l’any passat va explotar el conflicte laboral de les «kellys» i que encara no ha estat solucionat, la major contractació no significa que es redueixin jornades laborals, l’augment de les percepcions salarials o la millora dels tipus de contractes.

I pel que fa a la rendibilitat empresarial, si bé és cert que els darrers anys s’havia reduït el percentatge de guanys nets, és un sector -sobretot pel que fa a les grans cadenes- on les pèrdues havien estat mínimes, s’havien deixat de generar tants diners com en el passat però en les grans cadenes, insistim, les pèrdues van ser pràcticament inexistents.

Per tant, els fets ocorreguts durant els darrers anys ens porten a desconfiar que hi hagi millores pel que fa al personal laboral, el medi ambient o la ciutadania de les illes.

Segons Juanjo Martínez «no per l’increment de la visita de turistes es millorarà la qualitat del mercat laboral que segueix estant en una clara precarització, inclús moltes de les contractacions continuen sent il·legals tal com van demostrar les diferents investigacions portades a terme per la Conselleria de Treball» afegint que «per un altre costat, estem superant la nostra capacitat de càrrega i, creiem que, ampliar l’aeroport de Son Sant Joan, ni apostar ni celebrar per una gran temporada turística en números, fa que sense una redistribució de la riquesa aquest fet deixi de ser una autèntica barbaritat.»

Des d’Esquerra Unida apostem per una diversificació de l’economia, des d’un punt de vista mediambiental i social, que ens porti a una època de prosperitat al conjunt de la societat balear i en un turisme desestacionalitzat i compromès amb l’entorn i les persones.

Per acabar, destacar que després de la reunió entre membres del Govern Balear i la nova direcció de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, es va saber que la patronal havia demanat al Govern que es treballés per aconseguir avantatges fiscals per als hotelers. Des d’Esquerra Unida creiem que aquests avantatges haurien d’anar precedits d’una sèrie de compromisos per part dels hotelers, com iniciar programes turístics orientats a la desestacionalització i la contractació de més personal garantint uns drets laborals dignes per a totes les treballadores.

Share This