Marina Albiol, considera que després de la sentència contra el cantant de rap Valtonyc la Unió Europea hauria d’actuar contra l’Estat espanyol, “com ja ha fet amb altres Estats membre”, per vulneració de drets fonamentals. L’eurodiputada adverteix que “Brussel·les no pot sancionar a uns països per les seves legislacions regressives i després escudar-se en la seva suposada falta de competències per fer els ulls grossos amb altres Estats membre”, pel qual no te cap dubte que “s’ha d’accionar l’article 7 del Tractat de la UE”, que té per objectiu garantir que els socis europeus compleixen amb els valors de la Unió.
 
“La llibertat d’expressió, és un dret fonamental i sentencia a sentència, l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem, emparats en el Codi Penals i les lleis mordassa del Partit Popular, porten anys aplicant correctius a totes les veus que surtin del pensament generalitzat d’amor a la pàtria i a la bandera que ells pretenen mantenir”, ha dit Albiol.
 
Per l’eurodiputada d’IU, “el simple fet que es condemni a un cantant de rap a tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons” hauria de fer botar una alarma a Brussel·les. Però “tant com es condemni a tuiters, o es jutgi a artistes, activistes o còmics”. Tot això, senyala, “forma part del sistema que la nova inquisició ha posat en marxa per neutralitzar qualsevol expressió de dissidència” i així tractar de mantenir “intactes els pilars del règim del 78”.
 
Albiol ha explicat que l’activació de l’article 7 del Tractat de la UE “pot comportar la retirada del vot a l’Estat espanyol al Consell europeu”, és a dir “no participar en la presa de decisions de la UE fins que es comporti i respecti els suposats valors europeus”. I això “inclou la Carta de Drets Fonamentals” en allò que es refereix, per exemple, “als articles 10 sobre la llibertat de pensament, 11 sobre la llibertat d’expressió, 13 sobre la llibertat de les arts i les ciències, o inclús al 49, que parla de la proporcionalitat de les penes”. La portaveu d’IU a Europa ha enviat un e-mail al director de l’Agència Europea de Drets Fonamentals, Michael O’Flaherty, amb la sentència contra Valtonyc.
 
Aquestes són normes que regeixen per tots els Estats membre i que les institucions de la UE haurien de fer respectar, encara que en la pràctica ens demostrin cada dia amb les seves polítiques que no és més que paper mullat”.
 
El rap “és una expressió artística com altra qualsevol, un canal per expressar sentiments, ràbia o descriure realitats i no hauria de portar a ningú a la presó per molt crues que siguin les seves lletres”, i “com és un art, qualsevol tipus de procés judicial per injúries a la corona o enaltiment del terrorisme resulta anacrònic, profundament regressiu i propi d’èpoques més obscures que aquesta”.
Brussel·les, conclou Albiol, “pot seguir fent com que els únics problemes de violacions dels drets fonamentals es produeixen en els països de l’Est, o actuar d’una vegada per totes i sancionar a l’Estat espanyol, perquè quan una democràcia comença a asfixiar a poc a poc la paraula, l’art, l’humor o el pensament crític, comença un viatge sense retorn cap a tot menys la democràcia.
 
Per la seva banda, Juanjo Martínez -Coordinador General d’EUIB- ha declarat que “avui és un dia molt trist pels que creiem en la democràcia, s’està escrivint una pàgina de les més negres dels darrers quaranta anys, però això no ens farà recular” és més “això provoca que la gent desperti i se n’adoni de quin tipus d’Estat tenim, la injustícia ens encoratja a seguir lluitant amb més ganes“.
 
Els darrers mesos el Partit Popular ha començat a demostrar de qui són hereus, no volem tornar a la dictadura a la qual ens volen conduir, i no poden silenciar la paraula ni empresonar les idees” ha declarat Martínez, i ha afirmat que “estarem al costat de Valtonyc, igual que d’altres persones a les quals han intentat silenciar, els donarem veu i la portarem al carrer“.
Share This