Esquerra Unida se suma a la petició de retornament de la casa d’Emili Darder al poble de Palma i critica la negativa del Ministeri de Defensa per la manca de sensibilitat amb les víctimes del franquisme.

EUIB vol reiterar la seva posició envers el retornament de la casa d’Emili Darder a l’Ajuntament de Palma, la casa del poble, per a ser convertit en un espai de cultura i civisme que recordi la figura del darrer Batlle republicà de Palma, que fou assassinat pel franquisme l’any 1937.

Aquesta sol·licitud va ser enviada en nom de totes les administracions (Ajuntament, Consell, Parlament i Govern), de la Fundació Emili Darder i de la mateixa família del Batlle, i amb el suport de la societat civil mallorquina i balear.

Hem de recordar que l’edifici va ser usurpat pel règim franquista i se li ha donat un ús militar per part del Govern espanyol, cosa que casa ben poc amb la llei de memòria històrica i molt menys amb l’ideari del batlle republicà.

El Ministeri de Defensa s’ha negat, en reiterades ocasions, a retornar l’edifici a la ciutadania de Palma, fet que demostra la poca voluntat política en la reparació dels crims franquistes que té l’actual Govern espanyol. Fet que tampoc és d’estranyar vistes les arrels del Partit Popular, però que no per això deixa de crear neguit i malestar dins una societat que va haver de patir una cruenta guerra civil i els posteriors anys de franquisme, franquisme que, per altre costat, arriba amb els seus tentacles fins avui dia.

La darrera resposta del Ministeri de Defensa, mitjançant Agustín Conde (secretar d’Estat de Defensa), ha sigut com a mínim infame. S’ha utilitzat un to inadequat per a una resposta oficial, que obvia tot el mal fet pel franquisme i el patiment de les víctimes.

Per això, des d’Esquerra Unida, exigim al Govern espanyol i al Partit Popular un tracte digne a les persones i al poble que va patir la dictadura, també exigim el compliment de la Llei de Memòria Històrica i treballar en una llei que fermi ben fort els drets de les víctimes del franquisme.

Share This