Sense cap dubte una de les potes de l’Estat de Benestar són les pensions. La Constitució espanyola diu en el seu article 50: «Els poders públics garantiran la suficiència econòmica als ciutadans durant la tercera edat, mitjançant pensions adequades i actualitzades periòdicament.» No fa falta per tant reformar la Constitució, sinó complir-la. Des de 1985 amb la primera reforma de pensions (que va provocar la convocatòria de vaga general per part de CCOO) s’han anat retallant, allargant els períodes de cotització i els anys de càlcul, la qual cosa ha suposat una baixada constant del poder adquisitiu de les pensions.

A les Illes Balears, segons dades del Govern Espanyol a 1 de febrer de 2018, la mitja de la pensió és de 863,45 € quan a Espanya és de 932,29 € i a Àlaba és de 1177,93 €, 300 euros de diferència, culpa del mercat laboral, precari i estacional de la nostra economia, no val per tant com diu el PP crear només llocs de feina. Si l’ocupació que es crea amb models econòmics febles com el que impulsa el PP i amb legislacions laborals que afavoreixen l’acomiadament i el despenjament de la negociació col·lectiva per part de les empreses, fets que s’han accelerat amb la reforma laboral del PP de 2012 (per açò s’ha de derogar) tenim salaris baixos, que posen en perill la viabilitat de les pensions.

És fals que les pensions no es puguin pagar, menys encara que no es puguin actualitzar segons l’IPC, que no ens enganin. Quan el PP va arribar al Govern hi havia 66.815 milions d’euros a la «vidriola de les pensions» i el PP se l’ha gastada en altres objectius, ara només queden uns 8.000 milions. Les pensions no poden fer fallida perquè el garant és l’Estat per tant és aquest que hi ha de respondre i si no es poden finançar amb les cotitzacions (culpa del PP que bonifica i rebaixa les cotitzacions als empresaris i amb la reforma laboral ha provocat la baixada de sous), s’ha de garantir amb altres fonts de finançament.

El PP rescata autopistes, apuja el sou a la policia de manera exponencial, rescata la banca, patrocina les pensions privades amb 2.000 milions d’euros als pressupostos generals de l’Estat i encara té la barra de dir que no hi ha pressupost.

El mes d’octubre el PP amb la col·laboració de C’s va vetar la proposta presentada per UP (Grup confederal d’Units Podem, amb la composició de PODEM, IU, En Comú Podem i En Marea) i ara ho ha tornat a fer divendres passat, dia 9 de març.

Prou de mentides, prou d’enganys, no es tracta ja només de revertir la injustícia que suposa la puja del 0,25%, es tracta de defensar les pensions públiques i defensar les persones abans que la gran Banca i els interessos privats.

EM se suma a totes les iniciatives en defensa del sistema públic de pensions, seguirem fent feina a les institucions per aconseguir-ho i dia 17 a les 12.00 h fem una crida a participar en la manifestació que sortirà de la Plaça Esplanada de Maó.

Share This