Aquests dies s’està portant una nova onada de repressió de l’Estat a Catalunya, la separació de poders és inexistent en aquests moments i la justícia ha actuat de manera gravíssima contra la llibertat d’expressió.

S’ha tancat a la presó a tot un govern triat democràticament, basant-se en uns arguments ficticis, que poc tenen a veure amb la realitat dels darrers mesos a Catalunya.

Les actuacions del jutge Llarena, a més d’injustes, han provocat més enfrontament dins de la societat espanyola i, especialment, catalana. No s’està buscant la via del diàleg i això és molt greu en una suposada democràcia.

La manca d’una separació de poders efectiva i real queda entredit quan les decisions del jutge Pablo Llarena són consonants amb els desigs expressats amb anterioritat pels dirigents de la dreta i ultra dreta espanyola.

És per això, que des d’Esquerra Unida, no entenem que la UE no apliqui l’article 7 del Tractat de la Unió Europea contra Espanya per l’incompliment de l’article 2 d’aquest, on es diu «La Unió es fonamenta en els valors de respecte de la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, Estat de Dret i respecte dels drets humans, inclosos els drets de les persones pertanyents a minories. Aquests valors són comuns als Estats membres en una societat caracteritzada pel pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre dones i homes.»

Per altre costat, creiem que aquesta estratègia de conflicte i ruptura social basant-se en un tema territorial, és una estratègia clara dels partits de la dreta per tal de tapar els casos de corrupció, amb totes les conseqüències negatives que això comporta per a la societat.

No cal dir que el projecte independentista no és el d’Esquerra Unida de les Illes Balears, que creiem fermament en un projecte federalista basant en el dret d’autodeterminació dels pobles; però això no ens impedeix veure la realitat, que una ampla majoria del poble català vol decidir el seu futur.

Creiem que la millor solució per acabar amb el conflicte és facilitar un referèndum pactat, amb totes les garanties, entre l’Estat espanyol i les institucions catalanes, per tal de donar sortida a les demandes populars que a Catalunya es reclamen.

Des d’EUIB, denunciem l’extrema repressió que estan patint els polítics independentistes i tot el poble català, ja sigui engarjolant-los, provocant l’exili o amb la violència policial que s’està vivint als carrers de pobles i ciutats catalanes.

És inacceptable la situació que s’està produint a Catalunya, des d’un punt de vista ètic, moral i democràtic, per això exigim al Govern espanyol el cessament immediat de la violència contra la població i la interferència en la justícia.

També volem exigir la dimissió immediata dels ministres d’interior i justícia, i la convocatòria d’eleccions en l’àmbit estatal, ja que s’ha demostrat que no només el govern de Rajoy és incapaç de gestionar un problema territorial, sinó que s’ha fet palès que s’ha fomentat la repressió de l’Estat.

Finalment, exigim la via de diàleg per pactar un referèndum que doni l’oportunitat de satisfer les aspiracions del poble de Catalunya i, immediatament després, un referèndum sobre la monarquia espanyola, ja que també s’ha demostrat incapaç de fer d’intermediari i amb els seus discursos ha fomentat l’odi i el conflicte social.

Share This