La portaveu d’Izquierda Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha denunciat davant la Comissió Europea que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Medi ambient espanyol “està paralitzant l’ampliació de la zona protegida del Parc Nacional de Cabrera”, donant-li prioritat a l’informe de la Secretaria General Tècnica del Ministeri que contradiu a l’informe tècnic elaborat per l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), el qual conclou que les conseqüències de l’ampliació sobre el sector pesquer serien inapreciables. Cal assenyalar que l’informe de la SGT no és públic ni ha pogut ser consultat per les parts interessades, mentre que sí que es coneix el de l’IEO que forma part del conjunt d’accions protocol·làries en el procés de declaració d’una àrea protegida.

Per a Albiol, “resulta complicat d’entendre que el Ministeri atengui a informes interns, que el seu contingut encara desconeixem, per impedir l’ampliació de la protecció d’una àrea natural declarada Parc Nacional, i que el seu principal objectiu per tant hauria de ser la conservació natural i la seva repercussió en l’aprofitament sostenible dels recursos pesquers”. Per això, Albiol ha registrat una pregunta dirigida a la Comissió Europea inquirint si les autoritats comunitàries “tenen constància d’aquest suposat perjudici que podria provocar a la pesca d’Almeria”, en tractar-se d’informes que contradiuen clarament els estudis tècnics de l’IEO.

Albiol subratlla que “la Comissió Europea ha de pronunciar-se sobre aquest nou obstacle a la protecció del medi ambient, màxim quan sembla una maniobra encaminada a permetre la pesca recreativa. Europa no pot avalar un nou despropòsit del govern de Rajoy, que acaba amb anys de treball encaminats a la defensa del medi marítim, i per tant també a la regeneració i sostenibilitat de les pesqueres”.

Juanjo Martínez, Coordinador d’Esquerra Unida de les Illes Balears, en permanent contacte amb Albiol, ha declarat que “tots els estudis realitzats són favorables a l’ampliació. No entenem que des de Madrid es paralitzi un projecte que ha estat consensuat en les Illes Balears, qui té les competències, incomplint el seu compromís previ d’ampliació i introduint informes ocults aliens al procediment de declaració”. I ha afegit que “ja no es tracta únicament de la protecció del medi ambient, ara també es tracta de la protecció de la sobirania de les Illes Balears, per això seguirem treballant des de Balears, Madrid i Brussel·les, perquè es realitzi el projecte d’ampliació de la zona protegida”.

La mateixa portaveu d’IU a Brussel·les inclou a més en la seva interpel·lació a la Comissió Europea una pregunta sobre aquest tema: “Si des de 2009 la gestió d’aquest espai correspon a les Illes Balears, les autoritats comunitàries no poden passar per alt aquesta ingerència en la salvaguarda del patrimoni natural”.

Cal destacar que el grup parlamentari d’Unidos Podemos, a través de la diputada Eva García Sempere, va sol·licitar ja aquesta mateixa setmana la compareixença del secretari general de Pesca davant la Comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, a fi que expliqui el contingut del citat informe sobre les conseqüències econòmiques per al sector pesquer andalús.

 

Share This