Esquerra Unida de les Illes Balears ha alertat de la magnitud de l’avís d’ICOMOS sobre el títol de “Patrimoni Mundial” atorgat per la Unesco a la Serra de Tramuntana, i confia que el CIM faci el possible per arreglar la situació, ja que l’esquerra no pot fallar en aquest àmbit.

Han passat 7 anys des de la confirmació, que la Serra de Tramuntana entrava en el grup de paratges declarat “Patrimoni Mundial”, i el que havia de ser un avanç en la protecció d’aquest enclavament (que suposa un 22% del territori de Mallorca), ha vist un retrocés important fins al punt de rebre un avís que podria conduir a la pèrdua d’aquest títol mundial.

Des d’EUIB entenem que durant els 4 anys del govern Bauzá, a qui les polítiques mediambientals no interessaven gaire, és normal que s’hagués retrocedit en aquest aspecte, però no podem entendre de cap manera que amb un govern d’esquerres -format per partits ecologistes- el retrocés hagi seguit el seu curs.

Juanjo Martínez ha declarat que: “l’avís que fan des de l’ICOMOS és normal, la Serra de Tramuntana pateix un abandó més que evident i el model productiu de les Illes no ajuda gaire, no ho diem nosaltres, ho diu el mateix organisme internacional.” I ha afegit que: “El model de turisme massiu és contraproduent per a la conservació del patrimoni; sempre insistim en el mateix, però és una necessitat ineludible, hem de canviar el model productiu de les Illes Balears de manera urgent, limitar el turisme i diversificar l’economia.”

Des d’EUIB s’ha insistit a reclamar al Govern Balear i al Consell Insular de Mallorca posar el focus en la Serra de Tramuntana i treballar en mesures per tal de seguir conservant el títol de “Patrimoni Mundial”, això és incentivant la recuperació agrícola a tots els nivells, fent de la Serra de Tramuntana una marca forta, i rebaixant la pressió humana limitant l’arribada de turistes a les Illes, sense perdre de vista que ara per ara és el sector que sosté econòmicament a la nostra Comunitat Autònoma i caminant cap a una diversificació del model productiu.

Share This