Juanjo Martínez, Coordinador Interinsular d’Esquerra Unida de les Illes Balears, ha portat en nom de la formació una proposta republicana perquè sigui presentada i defensada pels partits progressistes amb representació al Parlament de les Illes Balears.

La proposta ha sigut entregada a Podem, Més per Mallorca, Més per Menorca, Gent x Formentera, PSOE i PI, i des d’EUIB s’espera una resposta d’aquests en un breu termini de temps.

L’Assemblea Interinsular, celebrada el passat dissabte dia 23, va atorgar un mandat clar a l’equip coordinador de l’organització: “Davant el canvi de govern a l’Estat, amb un PSOE que es fa dir republicà, i davant la imminent arribada de la família Borbón a Mallorca per estiuejar, l’Assemblea va decidir que s’havia de presentar una proposta als diferents grups per a posar sobre la taula la instauració de la tercera república.” ha afirmat Martínez en roda de premsa.

A una pregunta dels periodistes desplaçats fins al Parlament per atendre la roda de premsa, Juanjo Martínez ha explicat que “qualsevol força política que es consideri mínimament democràtica ha d’acceptar, assumir i defensar, que la república s’ha d’instaurar de forma democràtica al nostre Estat, ja que l’actual rei va accedir el 2014 a la corona d’una forma antidemocràtica hereva del franquisme -tal com hi va accedir el seu pare-; i per tant, Felip VI si vol convertir-se en un cap d’Estat legítim hauria de sotmetre’s a un referèndum i, en cas de ser elegit democràticament, nosaltres admetríem la seva legitimitat.”
Seguidament ha declarat que “aquest referèndum tindria una pregunta clara, república o monarquia?, on Felip VI podria fer la seva campanya i defensar els seus arguments en concordança dels valors monàrquics.”

Segons Martínez “tant el referèndum, com la campanya que l’ha de precedir, han de servir perquè la societat balear i espanyola pugui posicionar-se coneixent totes les virtuts i defectes de cada sistema; això no obstant, Esquerra Unida de les Illes Balears és defensora de la democràcia i per això es posiciona i vol que es posicionin les forces polítiques progressistes de les Illes i, alhora, pressionin per a la celebració d’aquest referèndum que ha de decidir entre monarquia o república a l’Estat espanyol.”

Per finalitzar, Martínez ha recordat que “des d’EUIB estem convençuts de la manca de legitimitat d’aquesta monarquia i per això exigim el retornament de tot el patrimoni cedit per la nostra comunitat autònoma, com pot ser el Palau de Marivent, una humiliació per a la família de Joan de Saridakis qui va donar el Palau per a convertir-lo en un museu a la seva figura. Igualment, exigim que cap autoritat de les Illes Balears participi de l’acte de recepció d’un cap d’Estat que ha estat triat antidemocràticament i es posicionin clarament en favor dels valors democràtics i de justícia social republicans que totes i tant anhelem.”

Share This