El Consell d’Europa, s’acaba de reunir amb la presència del nou President Pedro Sánchez, per decidir noves mesures sobre immigració. La veritat, però, és que en el debat es mescla habitualment immigració i refugiats, quan són diferents. Els refugiats solen traslladar-se per fugir de situacions extremes com les guerres, però que no poden tornar al seu país per raons de persecució religiosa, nacionalitat, ètnia, política, etc. La gran majoria de refugiats, segons l’ACNUR, són a Turquia amb 2,5 milions, Pakistan amb 1,6 milions, Iran amb quasi 1 milió, Jordània amb 664 mil, Kènia amb 553 mil, Uganda amb 477 mil,… no trobarem cap país europeu, ni desenvolupat, ni ric entre els primers receptors de refugiats. Recordem que Europa no va acollir els refugiats que es va comprometre a rebre fa un parell d’anys, Espanya de 17.337 només en va acollir 1.724, un 11%. Així i tot, l’extrema dreta no atura de créixer i els missatges xenòfobs i racistes, per no dir feixistes, augmenten, culpant als immigrants i refugiats de la crisi, quan no té cap fonament científic i quan no és cert que els de «fora» treguin recursos als d’aquí, justament és tot el contrari.

Els dirigents europeus, empesos per estadístiques desfavorables i per l’avenç de l’extrema dreta, en lloc de defensar amb arguments, fets, estadístiques la veritat, davant la població, i la realitat del fet de la immigració i dels refugiats, per combatre el racisme i la xenofòbia, cada cop se’n van més cap a la dreta, consentint que centenars de persones morin o visquin en condicions infrahumanes, retroalimentant l’extrema dreta.

Entre les propostes que s’han presentat al Consell d’Europa, hi ha:

– Donar més recursos econòmics a Turquia i les milícies líbies, perquè retenguin, sense garanties de respectar els drets humans, als immigrants o refugiats que arriben a aquests països.
– Desviar 500 milions que haurien de destinar-se a cooperació, a reforçar fronteres internes africanes i armar policia i exèrcits de països amb dictadures com Sudan.
– Incrementar les deportacions reforçant l’Agència FRONTEX.
– Criminalitzar les ONG que fan feina rescatant immigrants, tipificant com a delicte la seva tasca, desgraciadament tots hem vist als Bombers Sevillans, l’activista Helena Maleno o els vaixells d’OPEN ARMS ser acusats per Governs de tràfic de persones.
– Creació de més CIE, on als immigrants no se’ls respecta en moltes ocasions els seus drets humans quant a defensa, assistència legal, etc.
– Augmentar la «finançament flexible» dels plans de control fronterer, dificultant el control del Parlament Europeu sobre l’ús d’aquests recursos.

En definitiva, mesures totes destinades a empitjorar les coses, dificultar l’arribada de gent i no solucionar el problema. S’ha de dir, que al text aprovat pel Consell d’Europa no hi ha esment alguna a vies legals i segures, ni mesures per recolzar a les persones migrants o refugiades que ja han arribat així com que no aporta cap referència a avançar en un sistema comú d’asil. Tot això indica la intenció del Consell d’impedir, per tots els mitjans, l’arribada d’aquestes persones que fugen dels seus països en molts casos per situacions creades per la mateixa UE, no important-li gens ni mica les conseqüències de les mesures aprovades.

És cert que el Govern de Pedro Sánchez ha permès el desembarcament a les costes espanyoles, dels immigrants que no ha permès Itàlia o Malta, i també que la CSU Alemanya, o governs com el Polonès i l’Hongarès volen encara més restriccions, però el cert és que la cessió constant a les pressions xenòfobes poden acabar per provocar una realitat terrible, que en part ja és aquí. Després ens «espantarem» de veure fillets dins gàbies als EUA o de les «bestieses» i decisions del Govern de Trump, però la veritat és que Europa no està sent un exemple i els morts a les fronteres europees no fan més que créixer. Quan morts fan falta senyor Sánchez, perquè baratin de política amb els immigrants i refugiats?

Share This