Avui s’ha portat a terme el debat de política general de la Comunitat Autònoma i d’orientació política del Govern de les Illes Balears. Un debat que serveix no només per valorar les polítiques portades a terme durant el darrer curs, sinó també per conèixer com s’orientaran les polítiques d’aquí a final de legislatura.

Com no podia ser d’altra manera, una delegació d’Esquerra Unida de les Illes Balears ha assistit al Parlament per tal d’escoltar aquest debat i conèixer de primera mà la valoració i propostes dels diferents partits polítics allà representats; i, també, per tal de fer nosaltres una valoració i propostes que presentarem a continuació.

Juanjo Martínez, Coordinador General d’EUIB, ha fet unes declaracions públiques on ha dit que “la valoració general que fem d’aquests tres anys és positiva -no ho podem negar- s’han fet avenços en molts camps, però això no deixa de fer que es necessiti l’autocrítica per tal de millorar en tots aquells aspectes millorables, que són molts. Això no només de cara al temps que queda de legislatura, sinó de cara a la següent, on estem segurs que s’haurà de reeditar el pacte de progrés incloent-hi actors que durant la darrera legislatura no hem tingut representants al Parlament, però que a la següent estem segurs de tenir-n’hi.”

El punt on més èmfasi ha fet Martínez és en les problemàtiques derivades del monocultiu econòmic, ja que “vivim en unes illes on, des de fa més de 50 anys, s’ha anat destruint tot el teixit productiu i industrial per substituir-lo pel turisme. Això ens ha portat a la situació d’avui en dia, on rebem conseqüències com la precarització del treball, la destrucció del territori, la gentrificació de les ciutats, l’encariment del cost de vida i la pèrdua de la identitat i cultura propis.”

Per tant, ha proposat que “des del Govern es faci un esforç important per tal de diversificar l’economia, fomentant l’empresa autòctona però també atraient a noves empreses tant del sector tecnològic com del sector industrial per tal de donar una primera passa cap a l’estabilitat econòmica de les Illes.” No obstant això, ha afegit que, “també és important posar límits al turisme, el territori i els recursos són finits i estem sobrepassant els límits naturals de capacitat de càrrega, estem a tocar del punt de no retorn -si no l’hem sobrepassat ja- i hauríem de valorar el que tenim, no només com a habitants de les Illes sinó també per col·laborar en la creació d’un món sostenible.”

Derivat també d’aquest monocultiu turístic s’ha arribat a un punt on el lloguer o compra d’habitatge és un problema per a qualsevol família. La regulació del lloguer turístic just acaba de posar-se en marxa, i és possible que no veiem els resultats fins d’aquí a uns mesos; tot i que hem d’afegir que des d’EUIB apostem per una regulació molt més forta i inflexible, de cara a que a cap persona li manqui un habitatge digne. I de cara a aquesta aspiració, que totes les persones tenguin fàcil accés a un habitatge digne, el Govern ha anunciat que hi donarà resposta creant una bonificació fiscal d’entre el 5% i el 8% per tal d’ajudar als compradors de primer habitatge, element que des d’EUIB es considera molt positiu. El problema és que el llindar màxim, del preu fixat pel Govern, és només de 200.000 € quan a les Illes Balears el preu mitjà d’un habitatge digne està molt per sobre d’aquesta xifra i serà del tot insuficient per tal d’ajudar a les famílies insulars.

El Coordinador d’EUIB ha declarat que “és necessari posar fre a les grans rendes que acumulen habitatge per treure-hi un rendiment econòmic, ja que la suma d’això amb el lloguer turístic provoca la pujada de preus constants i inassolibles per a la majoria social d’aquestes illes.”

En el camp de l’educació, el Coordinador General d’EUIB, ha volgut remarcar que “els 1.000 milions d’euros dedicats a aquesta matèria és un bon punt d’inici, però hem de ser molt més ambiciosos. L’educació és un dels pilars bàsics de la societat, invertir en educació vol dir invertir en el futur, en el desenvolupament de les Illes Balears i de les persones.”

Pel que fa a les negociacions pel nou Règim Especial Balear, ha declarat que “ens mostrem contents per com estan anant, hi tenim moltes expectatives posades a sobre, però també volem ser cauts perquè ja hem vist altres cops com semblava que tot anava bé i al final es desviava. De totes maneres, donem un vot de confiança al Govern Balear, qui ara tindrà més facilitats per negociar comparat amb l’era Rajoy.”

Una altra de les problemàtiques existents, relacionada amb l’anterior, és l’insuficient finançament per part de l’Estat, és per això que Martínez ha proposat “trobar noves fonts de finançament per tal de fer efectives les lleis que aprova el Govern”.

Igualment creu que “degut a l’insuficient finançament per part de l’Estat i que ha mancat iniciativa del Govern per trobar-lo d’una altra font, ha quedat pendent durant aquesta legislatura posar solució als problemes de mobilitat, creant noves rutes de xarxa ferroviària, reduint d’aquesta manera l’impacte i saturació provocats pels centenars de milers de vehicles que circulen per les carreteres de les illes.”

Un punt on Martínez ha declarat “mostrar-se molt content” ha estat en la mesura que ha impulsat el Govern Balear de l’eliminació del copagament sanitari, cosa per la qual “s’ha de felicitar a aquest Govern per la feina feta.”

Per finalitzar, des d’EUIB, s’ha volgut assenyalar com a punt important la necessitat d’exigir al govern espanyol més autogovern per a les Illes Balears, més quan ja fa uns mesos que s’ha produït un canvi de govern a l’Estat, on a priori les demandes balears han de ser més ben ateses.

Juanjo Martínez ha finalitzat les declaracions insistint a dir que “la valoració general d’aquests tres anys és positiva, no podem enganyar-nos -més després de governs tan destructius i corruptes com els que hem hagut de viure amb el PP. Però, com hem dit, no ens quedarem amb això només, cal autocrítica i afany de millorar la vida de les persones. Tenim la certesa que estem en bon camí i que d’aquí a uns mesos ens haurem d’asseure a la mateixa taula i discutir la continuïtat, la millora o l’elaboració de projectes. No podem perdre l’oportunitat de derrotar a la dreta i continuar servint de manera efectiva i vocacional a les persones.”

Share This