L’eurodiputada d’Esquerra Unida del País Valencià, Marina Albiol, i el coordinador general d’Esquerra Unida de les Illes Balears, Juanjo Martínez, han expressat la seva satisfacció davant la investigació que el Parlament Europeu ha decidit obrir després de rebre la petició impulsada per l’Associació de Consumidors i Usuaris de les Illes Balears (Consubal) denunciant les pràctiques abusives de l’aerolínia Ryanair, en cobrar suplements a les famílies perquè els menors puguin viatjar junt amb els seus progenitors: “La Comissió de Peticions ha admès a tràmit el possible abús que exerceix Ryanair, i ha sol·licitat a la Comissió Europea que porti a terme una investigació preliminar sobre els fets. Alhora, ha sol·licitat informes a la Comissió de Transports i Turisme i a la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària. Creiem que pot suposar un precedent destacat per a la ciutadania organitzada si s’arriba a tombar l’arbitrarietat amb què gran empresa tracta els seus clients”, explica Marina Albiol.

Tal com remarca Juanjo Martínez, “Ryanair habitualment cobra per viatjar en seients contigus, una situació a la qual també obliga a les famílies. Retorcent la legalitat, perquè realment cobra als pares per poder seure al costat dels seus fills i filles, i dient que regala l’elecció de seients als menors, el que realment fan és lucrar-se amb un dret bàsic que hauria de ser obligatori per simple lògica: els menors no poden viatjar desatesos en un avió”.

Segons la pròpia eurodiputada, la normativa europea sobre els drets dels passatgers aeris no especifica l’obligatorietat que els menors i els seus pares viatgen en seients contigus, “simplement perquè es dóna per suposat que els menors tenen dret a seure al costat dels seus acompanyants adults, una pràctica lògica i convenient. Els diferents estats i la mateixa Unió Europea cada vegada realitzen majors esforços legislatius per protegir els menors i els més desafavorits, i no es pot permetre que una companyia, en base als seus marges de beneficis, exerceixi un abús obligant a pagar un preu extra perquè els menors estiguin sota la tutela dels adults”.

L’eurodiputada d’EUPV remarca que “les autoritats europees haurien d’establir un marc normatiu per a posar en ordre aquests mecanismes d’obtenció de beneficis de moltes companyies aèries basats a reduir els drets dels viatgers i tornar-los en cas que paguen. S’ha de plantejar uns límits clars sobre aquests abusos, com ara el cobrament d’equipatges de mà, o sobrecostos per no portar targeta d’embarcament impresa. La ciutadania que és víctima d’aquests abusos sistematitzats moltes vegades es troba que ha d’enfrontar-se judicialment a empreses enormes, i queden els consumidors en absoluta indefensió, i les companyies completament impunes”.

Share This