Si bé era sabut per una part substancial de la població, que la monarquia resultava ser una institució anacrònica, poc democràtica i a més imposada per un dictador per perpetuar a les elits del poder econòmic al davant de les decisions polítiques de l’Estat, els esdeveniments dels darrers anys han fet obrir els ulls a una part de la societat que veien en la corona un factor d’estabilitat i de consens.

Les activitats tèrboles de Juan Carlos de Borbón en relació amb adquisicions irregulars de propietats a l’estranger, comptes no declarades a Suïssa o comissions il·legals per adjudicació de contractes a l’estranger, entre altres coses, fa pensar que s’hauria d’investigar a l’anterior cap de l’Estat, com a qualsevol altre ciutadà, davant la presumpta comissió d’actes tipificats com a delicte. No obstant això, l’obstrucció per poder obrir una comissió d’investigació al Congrés de l’Estat per part de PP, C’s i PSOE, adduint el caràcter inviolable d’aquesta persona -una mostra més del poc democràtica que és la institució monàrquica- han impedit el seu desenvolupament.

És també insostenible, propi de temps medievals i contrari a la llibertat d’expressió, tal com indiquen des de les instàncies jurídiques europees, que segueixi existint com a delicte en el Codi Penal el d’injúries a la corona.

Com també és insostenible el paper duríssim jugat per Felipe de Borbón en el conflicte català, posicionant-se amb l’ala més ultra de la dreta espanyola i contravenint el teòric paper conciliador que li atorga la Constitució, demostrant amb això la seva incapacitat per entendre el caràcter plurinacional i pluricultural d’aquest Estat.

És necessari que el CIS contempli al seu baròmetre mensual una pregunta sobre la preferència de la població per la forma d’organització de l’Estat que provablement demostraria les seves preferències republicanes i que, per tant, faria inevitable la celebració d’un referèndum sobre República o Monarquia.

Conseqüentment amb l’anterior i en concordança amb la campanya #RepruebaLaCorona, impulsada per Izquierda Unida, que portarà mocions per a reprovar a la Monarquia a centenars de corporacions locals, Esquerra de Menorca demana a les forces progressistes pressents tant al Consell Insular de Menorca, com als vuit Ajuntaments de l’illa, que promoguin aquestes mocions reprovant la monarquia.

Maó, 5 de novembre de 2018

Share This