L’hivern passat, el mes de febrer, vàrem registrar una bateria de preguntes al Congrés dels Diputats dirigides al Govern espanyol, mitjançant el diputat Ricardo Sixto, en relació a la manca de personal sanitari a la presó de Palma, la saturació del mateix i la manca d’atenció mèdica digna per als presos (derivada de les dues anteriors).

En l’exposició de motius del text presentat s’explicava que:

El personal sanitari del centre penitenciari de Palma ha denunciat públicament que la manca d’infermers i auxiliars d’infermeria està posant en risc la salut dels presos d’aquesta. Segons els sanitaris del centre penitenciari, es necessitarien 11 infermers i 7 auxiliars d’infermeria treballant a la presó, però actualment aquest personal es redueix a menys de la meitat.

Pel que sembla, d’un total d’entre 1.200 i 1.300 reclusos, el 80% d’aquests prenen algun tipus de medicament, la major part ansiolítics o antidepressius. Els sanitaris afirmen que hi ha moltíssims malalts crònics que pateixen, per exemple, el VIH i, en el darrer any, el servei d’atenció sanitària ha caigut dràsticament per l’elevat volum de treball que suporta el personal sanitari. Tant és així que aquest hivern (per l’hivern passat, 2017/2018) no s’ha pogut portar a terme la vacunació contra la grip, tot i que comptaven amb les vacunes a la presó i que es coneix que un contagi a la presó pot provocar greus trastorns als interns, i també existeixen problemes a l’hora de dispensar la medicació precisa als nombrosos presos que pateixen trastorns psiquiàtrics.

Ja en la bateria es preguntava el següent:

Com valora el Govern les denúncies del personal sanitari del centre penitenciari de Palma sobre la manca de mitjans humans?

Quines dades té el Govern dels problemes en l’atenció mèdica als reclosos en aquest centre penitenciari?

És cert que aquest hivern no s’ha pogut portar a terme la vacunació contra la grip a la presó de Palma?

Està afectant la manca de personal al centre penitenciari a la correcta dispensació de medicaments als interns amb trastorns psiquiàtrics?

Quines mesures portarà a terme el Govern per solucionar la manca de personal sanitari a la presó de Palma i garantir la salut dels interns?

A aquesta exposició i preguntes va rebre resposta EUIB fa tot just uns dies, gairebé un any després de registrar-les. Una resposta que no ens satisfà de cap manera, ja que pensem que l’escrit del Govern no respon a les preguntes realitzades i creiem que és una forma d’escapolir-se d’unes preguntes incòmodes.

«En relación con la información interessada, se señala que el Gobierno no valora las actuacions del Gobierno anterior.

No obstant, se informa que la campaña antigripal 2018-2019 ya ha comenzado y se está desarrollando con normalidad.»

Aquesta és la resposta del Govern, que sense preocupar-se el més mínim d’investigar les causes de les queixes del personal sanitari i els mateixos reclusos, responsabilitza al Govern anterior i dona per tancat l’assumpte.

Des d’Esquerra Unida de les Illes Balears volem mostrar la nostra indignació per aquesta manca d’interès i per la manera en què el Govern de Sánchez s’escapoleix del tema i fem públic que insistirem amb les mateixes preguntes fins que el Govern s’interessi per les condicions de sanitaris i reclusos del centre penitenciari de Palma.

Juanjo Martínez, coordinador d’EUIB, ha declarat que «insistirem amb les mateixes preguntes, considerem que la salut de 1.300 persones és un assumpte prou important i que el Govern espanyol no pot obviar-ho, així mateix volem demanar a la presidenta Armengol que tingui una mica de seny i pressioni als seus companys de partit perquè hi posin solució de manera immediata.»

Share This