Diversos estudis s’han fet públics els darrers mesos sobre diferents apartats dels recursos hídrics, un bé tant preuat com escàs a les nostres Illes.

El darrer al qual hem tingut accés, elaborat per «CliQIB», indica que les Illes Balears són una de les regions d’Europa amb més piscines per habitant.

Amb més de 72.000 piscines, i tal com assegura l’estudi, a més del desperdici d’aigua que genera una piscina per pèrdues o pel buidatge d’aquesta, a l’any es perden un total de 5.000 milions de litres d’aigua de piscina per l’evaporació, una xifra totalment desorbitada tenint en compte que l’aigua potable és un bé escàs i que durant els estius patim sequeres que afecten tant a les reserves d’aigua com a la qualitat d’aquesta als pous.

Els darrers anys, el ritme de construcció de noves piscines ha estat d’una mitjana de 1.600 piscines a l’any. Fet que demostra la perpetuació d’un model econòmic basat en la sobreexplotació del territori.

Per a Juanjo Martínez «això no pot continuar així, el model turístic que tenim a les Illes Balears està destruint el territori i els recursos a passos agegantats. Fa temps que des d’Esquerra Unida alertam d’això, però sembla que des de les institucions no se’n vol fer gaire cas perquè restaria simpaties entre el sector turístic.»

I a afegit que «nosaltres proposem un model turístic diferenciat, amb el valor afegit que poden proporcionar les Illes no només a l’estiu, la proposta és clara: desestacionalització del turisme, respecte al medi ambient i els diferents recursos naturals i condicions laborals dignes. En aquest sentit, reduir el nombre de places turístiques, per tal d’afavorir que les illes no es col·lapsin mai -especialment en temporada d’estiu-, seria una bona primera mesura.”
Per acabar, ha valorat que “fins ara les polítiques han intentat ser de contenció i no han aconseguit els resultats que serien desitjables, per tant, és necessari que des del Govern es comenci a treballar seriosament en aquest sentit o hi haurà un dia on no podrem tornar enrere i haurem explotat tant les Illes Balears que no les reconeixerem.»

Share This