La recent dimissió de José Ramón Bauzà com a senador designat pel Parlament de les Illes Balears (dels dos que hi ha) obre una incógnita sobre quí ha de nomenar ara el Parlament en el seu lloc.

De seguida, alguns partits han sortit a dir la seva (el Pi, PP i Més per Mallorca) i han demanat que la persona escollida sigui un independent escollit per consens. No cal dir que aquests partits estan pensant en un representant mallorquí, quan Mallorca compta ja amb 4 senadors, Menorca amb un i les Pitiüses amb un.

Davant d’aquest escenari en què es fa urgent escollir un nou o nova senadora, Esquerra Unida de les Illes Balears fa la proposta que sigui Formentera qui proposi el nom d’aquest representant públic.

De tots és sabut que Formentera és l’única illa de l’arxipèlag que no compta amb cap representant a la Cambra Alta, tot i que des de fa dècades implementar aquesta figura ve recollit en tots els programes electorals dels principals partits (inclosos els qui han governat amb majoria absoluta).

A més, cal recordar que el mateix Parlament va aprovar el juny de 2018 la presa en consideració de la proposta de llei presentada per Gent per Formentera per tal de modificar l’article 69.3 de la Constitució espanyola per tal que Eivissa i Formentera esdevinguin circumscripcions electorals diferents. I ho va aprovar amb la unanimitat de tots els grups presents al Parlament balear.

Per això, Esquerra Unida de les Illes Balears proposa que el lloc vacant al Senat que pertany a designació de la Cambra sigui escollit (pel PP en aquest cas, si seguim el reglament parlamentari) a proposta del ple del Consell de Formentera.

I que així s’estableixi al mateix reglament del Parlament mentre duri la situació d’injustícia que es comet amb la ciutadania formenterera. És a dir, que un dels representants balears al Senat per designació autonòmica siguin de Formentera mentre no es corregeixi el ja citat article 69.3 constitucional i Formentera segueixi sense senador propi.

Share This